Exterieur verbinden met interieur

Exterieur verbinden met interieur

Het recept voor een harmonieus totaalproject

Wanneer je het interieur en exterieur van een woning met elkaar verbindt, vloeien alle ruimtes harmonieus in elkaar. Zowel binnen als buiten. Nadat ik het interieur van de luxueuze penthouse van een klant in Strijpen (Zottegem) onder handen had genomen, vroeg hij me om ook het exterieur aan te pakken. Een perfecte kans om het interieur-exterieureffect toe te passen.

De wens van de klant

Het penthouse appartement beschikt over een enorm terras van 20 meter lang op 2,5 meter breed. Een droom voor een interieurarchitect. Het sobere terras bestond uit een grijze tegelvloer en een vast zonnescherm zonder echte functie. Aangezien het terras zuid gericht is, baadde het dus de meeste zomerdagen volop in de zon. 

Ik kreeg dus een blanco canvas om een rustige plek van te maken met een functionerend zonnescherm, een grote tafel en twee ligstoelen. Een ideale kans om elementen van het interieur te integreren in het exterieur.

Het exterieur van een penthouse

Het belangrijkste uitgangspunt voor het ontwerp was harmonie. Door het interieur en exterieur te verbinden, creëerde ik een extra ruimte. Zonder het appartement fysiek uit te breiden, kreeg het er een nieuwe leefruimte bij. De grens tussen binnen en buiten vervaagt door de kleuren en materialen van het interieur door te trekken naar het exterieur. De kleurkeuze van het interieur met zwart, houttinten en groen, komen terug op het terras. 

Door het gebruik van zwart in het exterieur te beperken en meer wit toe te voegen, zorgde ik voor een lichte, heldere sfeer op het terras. Door het kleurenpalet minutieus uit te kiezen, geniet de klant van z’n terras van het vroege voorjaar tot het late najaar. 

Het terras: een groene oase van rust

De natuur verwerken in het design van een terras vraagt een stuk onderhoud. De voordelen wegen weliswaar nooit op tegen de nadelen. Planten zorgen voor rust, brengen verkoeling en doen dienst als natuurlijk zonnescherm. 

Door voor onderhoudsvriendelijke planten te kiezen, vergt het de klant weinig tijd om z’n planten te verzorgen terwijl hij ook van alle voordelen van het groen geniet. Planten brengen leven in huis en tuin, en is ook op een terras een must. 

Presentatie van het exterieurontwerp

Een terras van 20 meter lang kan eindeloos lijken. Om het gevoel van een lange treinwagon te vermijden, creëerde ik verschillende zones.

De kookzone

In het midden van de kookzone plaatste ik een mobiele keuken om gemakkelijk en ongedwongen te koken. Door de kookzone omsluieren door op maat gemaakte plantenbakken met bamboeplanten, garandeerde ik de privacy van de klant in de kookzone. 

De op maat gemaakte plantenbakken zijn bestand tegen het harde buitenklimaat en matchen met het notelaarhout van het interieur.

Shanaz Razik

Door deze setting van de bamboe vormt de kookzone een gezellige cocon voor intieme kookmomenten met familie en vrienden. Vlakbij deze zone plaatste ik een mobiele kruidentuin met de favoriete kruiden van de klant. Ideaal voor de barbecue of een cocktail.

De eetzone

De wens van de klant voor een lange eettafel op het terras willigde ik graag in met een lange, witte eettafel en comfortabele stoelen. De prachtige olijfkleurige touwen op de stoelen passen perfect bij de witte frames van de stoelen en het ecru van de eettafel. Ze brengen bovendien de ‘groene draad’ uit het interieur naar buiten.

De relaxzone

Achter de eethoek bevindt zich een groen rustpunt. Via het gebruik van een buitentapijt, een comfortabele zetel en extra planten brak ik de hardheid van de façade. Opnieuw koos ik voor groen als accentkleur. Alle verschillende tinten groen komen samen in deze zone en beklemtonen de weelderigheid van het exterieurontwerp.

Als laatste plaatste ik ligstoelen, scultpurale salontafels en een prachtige steeneiken boom in een pot. Voeg daar nog een glas wijn en een mooie zonsondergang toe, en de stemming is gezet.

Van ontwerp tot uitvoering

De start van een totaalproject begint met een persoonlijke adviessessie. Aangezien ik de klant al kende van het interieurproject, wist ik wat zijn wensen waren. Op basis daarvan werkte ik het ontwerp uit in schetsen, 2D-tekeningen en 3D-renders. Na het akkoord van de klant, begon de uitvoering van het project.


Meer over mijn aanpak en mijn voorliefde voor kleur en harmonie lees je in het magazine Renoscripto.


Als binnenhuisarchitect ben ik expert in het verbinden van exterieur met het interieur. Ben ook jij daarnaar op zoek? Neem dan contact op om een adviessessie in te plannen.

 

Spread the love

Hebt je een project voor mij? Neem contact met mij op.

Velden met een * zijn verplicht in te vullen.
    0