Het eerste gesprek met uw interieurarchitect of interieurvormgever?

Het eerste gesprek met uw interieurarchitect of interieurvormgever?

De tweede stap om een goede interieurarchitect te kiezen is het eerste gesprek.

Lees eerste stap: Samenwerken met een binnenhuisarchitect – Eerste contact

U zal maanden of zelfs jaren samenwerken met uw interieurarchitect of interieurvormgever. Of het over uw privé of commerciële project gaat, hij of zij komt binnen in uw woning of waar u zaken doet. Het betreft uw geld, uw levenswijze. Denk dus goed na voor u een keuze maakt!

De eerste kennismakingsafspraak is in het algemeen gratis en vrijblijvend voor interieur projecten.

Het duur van het gesprek hangt af van de werkwijze van elke interieurarchitect. Ikzelf neem een uur of twee voor het eerste gesprek, volgens het motto: “een goed geïnformeerd klant zorgt voor een veel betere samenwerking!”

Dit is mijn werkwijze:

Binnenhuisarchitect_Vragen lijstNa mijn telefonisch gesprek met een potentiële klant (Lees eerste stap: Samenwerken met een binnenhuisarchitect – Eerste contact) en voordat ik afspreek met hem stuur ik hem een vragenlijst.

Deze vragenlijst helpt mij: om een beter inzicht te krijgen over mijn potentiële klanten en hun project.

Voor een klant geldt het als een voorbereiding. Soms hebben ze nog niet voldoende nagedacht over het hele project en de vragenlijst kan hen hierbij helpen. Zoals de vraag “Welke som willen ze investeren in het project?” “Welke zijn de werken die ze door mij willen laten uitvoeren?” En dergelijke.

Dankzij de vragenlijst weten zowel mijn potentiële klanten als ik meer over elkaar voordat we samenkomen.

Mijn potentiële klanten weten dat het eerste gesprek noodzakelijk is:

 • Voor henzelf: ze krijgen de kans om met mij te afspreken zonder enige verplichting.
  • Is er een klik tussen ons?
  • Kunnen ze mij vertrouwen?
  • Wat vinden ze van mijn werkwijze?
 • Voor mij: dit is mijn kans om mijn potentiële klanten te ontmoeten.
  • Ik zal dag en nacht werken voor mijn klanten en dan wil ik zeker zijn het klikt! Zijn ze mensen waarmee ik samen kan werken? Heb ik er een goed gevoel bij?
  • Kunnen ze mij vertrouwen? Kan ik hen vertrouwen? Weinig of geen vertrouwen is geen goede basis om een werkrelatie op te bouwen.
  • Is het pand interessant? Spreekt het totale project mij aan?
  • Kan ik werken met het budget dat ze bepalen?
  • Is het budget in evenwicht met de wensen?

Wat wordt er besproken tijdens een eerste gesprek?

 • Het is best dat de aan te pakken ruimtes bekeken worden tijdens het gesprek. Dus maak de afspraak bij uw pand dat verbouwd moet worden. Zorg voor plannen bij een nieuwbouw.
 • Stel de kandidaat interieurarchitect of interieurvormgever de volgende vragen:
  • Hebben ze de tijd om uw project aan te nemen?
  • Kunnen ze werken met uw budget? (U kan hier meer over lezen in een volgende blog)
  • Wanneer kunnen ze starten met uw project?
  • Wanneer kunnen de effectieve werken (de werffase) beginnen?
  • Hoe lang zal het duren?
  • Hoe bepalen ze hun ereloon?
  • Wat zijn de betalingsvoorwaarden?
 • Vertel de kandidaat interieurarchitect of interieurvormgever de volgende dingen: ( Deze punten worden in detail besproken in een volgende blog)
  • Dingen dat u wilt behouden en waarom
  • Dingen die weg mogen
  • Dingen die zeker weg moeten
  • Wat wilt u graag?
  • Wat wilt u niet graag?
  • Materialen, kleuren of trends die u graag ziet
  • Materialen, kleuren of trends die u niet graag ziet
  • Prioriteiten voorstellen indien uw budget beperkt is en u keuzes moet maken
  • Zijn er beelden van interieurs die u graag ziet? Zorg voor beeldmateriaal.
  • Wie gaat de ruimtes gebruiken? Voor welke doeleinden?
  • Zijn er beperkingen? Kleurenblind, beperkte mobiliteit, …
  • In wat zal u belang stellen – Kwaliteit, merken, budget, …

Binnenhuisarchitect en Klant in gesprek

 • Hebt u twijfels of zorgen over uw project? Bespreek het met uw interieurarchitect of interieurvormgever. Zorg dat alles duidelijk besproken is! “Clear communication is key to any successful project!”
 • De interieurarchitect of interieurvormgever zal u op zijn of haar beurt zijn/haar werkwijze uitleggen. Ik probeer dit altijd zo duidelijk mogelijk te doen met veel details. Ik toon ook altijd voorbeelden van voorontwerp, ontwerp en uitvoeringsplannen, meetstaten, verslagen, planningen en dergelijke. Zo hebben de klanten effectief een beter idee van hoe het allemaal zal opgevolgd worden.
 • Geeft uw interieurarchitect of interieurvormgever niet spontaan uitleg over zijn werkwijze? Vraag het dan. U moet een idee kunnen hebben van wat u kan verwachten tijdens het hele proces
 • Zorg ervoor dat u alle nodige informatie ontvangen hebt. Het is een verspilling van ieders tijd om twee afspraken te moeten maken omdat u niet alles kon vragen.
 • Op het eind van uw gesprek laat u weten wanneer u uw beslissing zal nemen. Neem ook niet te veel tijd om te beslissen. Iemand zoals ik die maar een beperkt aantal projecten opneemt kan geen maand wachten op uw antwoord.
 • Baseer uw beslissing niet enkel op het ereloon. Hou rekening dat een goede dienstverlening niet in een goedkope verpakking komt.
 • Bepaal bij wie u het beste gevoel had, in wie u het meeste vertrouwen had, wie zijn werkwijze u het beste vond, bij wie u werd omvergeblazen. Neem die persoon!
 • Eens een beslissing genomen laat de kandidaten dat zo snel mogelijk weten. Zo wel positieve als negatieve respons met de redenen van waarom wel en waarom niet. Dat zal hen helpen om hun diensten te verbeteren in de toekomst en het is simpelweg respect tonen voor de mensen die de tijd hebben gemaakt om bij u langs te komen en alles uit te leggen, of ze nu uw project krijgen of niet.
Spread the love

Hebt je een project voor mij? Neem contact met mij op.

Velden met een * zijn verplicht in te vullen.
  0